Grand California: čistokrevný obytňák od Volkswagenu

Grand California: čistokrevný obytňák od Volkswagenu

Vyzkoušíte ji v naší půjčovně BARTH Caravan jako první v ČR…

Klasický Volkswagen California je dnes už legendární auto pro dobrodruhy. A jeho verze Grand jde ještě dál – je to ten nejluxusnější obytný vůz, který kdy německá značka poslala na silnice. Vychází z dodávkového modelu Crafter a slibuje dokonalý komfort na cestách. Měří šest metrů a tak se do něj vešlo vše potřebné včetně kuchyně, koupelny a záchodu. Grand California bude brzy patřit i do flotily „bydlíků“ v BARTHu, takže na svou příští cestu můžete vyrazit nejen v běžné Californii, ale i v její XXL podobě.

„Byli jsme první dealerství v Česku, které si ji objednalo. Můžete si ji u nás půjčit a vyrazit na výlet, abyste věděli, do čeho jdete, až si ji budete chtít pořídit pro sebe,“ usmívá se Martin Tesař, který vede půjčovnu karavanů BARTH Caravan. Nemusíte se přitom bát, že by vám v ní něco chybělo. „Vzali jsme tu kratší ze dvou rozměrů a zkusili ji nakonfigurovat do top výbavy. Museli jsme přitom myslet na váhu, protože každý doplněk něco váží. S plnou výbavou může překročit limit 3,5 tuny, což je problém pro nás, ale ne pro Němce, kde mají limit pro osobáky ještě o 300 kilogramů výš,“ dodává.

Grand California má otočné sedačky vpředu a spojená sedadla pro dva v obytné zóně, přičemž všichni čtyři se příjemně nají u velkého stolu. V kuchyni najdete výsuvnou 70litrovou chladničku včetně mrazicího boxu, která je přístupná i zvenku díky posuvným dveřím, dále je tu plynový sporák se dvěma hořáky, kuchyňský dřez a spoustu zásuvek a sklopných odkládacích schránek. Velkým trumfem je koupelna, v níž je kromě toalety a sprchy ještě sklopné umyvadlo, regály na všechny sprchovací potřeby, držáky na ručníky i střešní okno pro ventilaci. A navrch nádrž na 110 litrů čerstvé vody.

Špičkové jsou i použité asistenční systémy – např. jeden detekuje překážky před autem a dokáže nouzově brzdit, jiný zase hlídá jízdu ve správném pruhu, nechybí ani asistent pro couvání z parkovacího místa, parkpilot s aktivní ochranou boků vozu nebo adaptivní tempomat udržující bezpečnou vzdálenost od auta vpředu. „V naší Californii Grand jsou všechny důležité jízdní asistenty, takže si s ní určitě užijete parádní poježdění,“ říká Martin Tesař.

Více o modelu Grand California >

VW Grand Calfornia