DESIGN: sázka na vytříbený styl

Model XCeed je nový městský crossover-SUV (CUV) značky Kia, spojující praktičnost kompaktního SUV se sportovním vzhledem a vytříbenými jízdními kvalitami hatchbacku.

Nová Kia XCeed je svým celkovým pojetím a vzhledem emotivnější a dynamičtější než její vyšší konkurenti, avšak současně nabízí i něco odlišného od ostatních modelů z řady Ceed. Jedinými panely karoserie převzatými z pětidveřového hatchbacku Ceed jsou přední dveře.

Od tradiční podoby ostatních zástupců rodiny Ceed se odlišuje i příď a záď vozidla, podle které XCeed v této řadě snadno rozpoznáme. CUV s karoserií o šířce 1826 mm (o 26 mm širší než pětidveřový Ceed) prezentuje sebevědomější tvář s markantnější maskou chladiče a větším otvorem přívodu vzduchu ve spodní části. Nově navržené světlomety zaujmou světelným podpisem diodových zdrojů v podobě ‚kostek ledu‘ jako u modelu Ceed, zde však ostřeji tvarovaných a shora lemovaných štíhlými směrovými světly, které pokračují dozadu přes podběhy kol. Nová koncová LED světla generují tenký a vysoce technický světelný podpis, jenž při pohledu z určitých úhlů zdánlivě proniká do ramen vozu. Výrazné prolisy ubíhající vodorovně napříč výklopnou zádí a zadním nárazníkem propůjčují vozu širší a stabilnější postoj.

Vyšší světlá výška a zvýšená karoserie mají podíl na robustním vzhledu, jenž láká zájemce o různá SUV z produktové nabídky Kia. Světlá výška XCeedu činí 172 mm (16" kola), resp. 184 mm (18" kola), což znamená nárůst až o 44 mm oproti pětidveřovému hatchbacku Ceed. Lemování kolem kol a nástavce prahů karoserie společně se stříbrnými střešními ližinami propůjčují vozu robustnější vzhled v duchu SUV; tento efekt je ještě umocněn metalickým obkladem zadního nárazníku.

Pro nový model se bude nabízet až 12 barevných odstínů karoserie, včetně nového energického laku Quantum Yellow, v rámci řady Ceed vyhrazeného pouze tomuto CUV.