TECHNOLOGIE: XCeed je jeden z technicky nejvyspělejších ve své třídě

Jeden z technicky nejvyspělejších vozů ve své třídě se širokou nabídkou palubních funkcí

Bezpečnost, konektivita, infotainment

Kia XCeed se díky bohaté sestavě vyspělých bezpečnostních technologií a prvků konektivity i infotainmentu stává jedním z technicky nejvyspělejších a nejkomplexněji vybavených vozů své třídy. Široká škála bezpečnostních prvků zvyšuje bezpečnost jízdy, snižuje míru stresu při řízení a zprostředkuje obecně snazší ovládání vozu.

Palubní navigace s dotykovým displejem o velikosti 10,25" (výbava na přání) standardně nabízí multi-připojení Bluetooth (uživatelé si mohou připojit dvě mobilní zařízení současně), stejně tak jako podporu technologií Apple CarPlay a Android Auto. Díky funkci rozdělené obrazovky může uživatel souběžně ovládat nebo sledovat nejrůznější vlastnosti vozidla a upravit si režim displeje tak, aby zobrazoval současně až tři různé aplikace z řady nabízených systémových widgetů. Řidič se tak může rozhodnout pro samostatný displej (např. zobrazování navigace), nebo na displeji kombinovat různé funkce současně. To znamená, že řidič může sledovat pokyny navigace, zatímco spolujezdec si vybírá oblíbenou skladbu nebo sleduje předpověď počasí. V závislosti na výbavě vozidla je k dispozici i 8" dotykový displej audiosystému, nabízející podporu pro Android Auto, Apple CarPlay a funkce palubního infotainmentu.

Z dalších volitelných technologií ke zvýšení pohodlí a zpříjemnění cesty jmenujme audio soustavu JBL Premium s technologií Clari-Fi, dvouzónovou klimatizaci, vyhřívaná a elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka, vyhřívání volantu, vyhřívaná sedadla nebo vyhřívaná zadní sedadla.

Zcela digitální panem sdružených přístrojů SUPERVISION s 12,3" displejem

Pro XCeed bude rovněž k dispozici vůbec první plně digitální přístrojový štít Supervision 12,3", navržený pro maximálně srozumitelné předávání informací. Digitální štít o vysokém rozlišení 1920x720 obrazových bodů nahrazuje dnešní tradiční rychloměr a otáčkoměr v osobních vozech značky. Na jednolité obrazovce se ukazují mimořádně ostré digitální kruhové ukazatele rychloměru a otáčkoměru. Na multi-funkčním displeji mezi kruhovými ukazateli se zobrazují pokyny navigace k odbočování, informace audio systému, telefonní hovory a kontakty, stejně tak jako detailní informace o trase a výstrahy palubní diagnostiky nebo oznámení nejrůznějších technologií aktivní bezpečnost a systémů na podporu řízení vozidla. Nový přístrojový štít Supervision 12,3" se pro nový model Kia XCeed bude nabízet jako prvek výbavy na přání. Nahrazuje fyzické kruhové ukazatele palubního počítače.

Řada bezpečnostních asistentů již v základu

Kia XCeed zprostředkuje širokou nabídku aktivních jízdních asistentů a bezpečnostních technologií. Jedná se např. o inteligentní tempomat s funkcí Stop & Go, systém pro sledování mrtvých úhlů, prediktivní varování před čelní srážkou s funkcí rozpoznávání vozidel a chodců, inteligentní sledování rychlostních omezení, systém pro udržování vozidla v jízdním pruhu a asistent dálkových světel. Pokud systém rozpoznávání únavy řidiče zaznamená u řidiče XCeedu projevy únavy, doporučí mu přestávku. V neposlední řadě je k dispozici systém sledování vozidla v jízdním pruhu (LFA) – technologie autonomního řízení ‚druhé úrovně‘, která ovládá zrychlování, brzdění a řízení. LFA dokáže sledovat vozidla a vodorovné dopravní značení ve směru jízdy s cílem udržovat vozidlo v daném jízdním pruhu s bezpečným odstupem za vozidlem vpředu.

Podobně jako všechny ostatní modely Kia prodávané v Evropě je nové CUV standardně vybaveno stabilizačním systémem VSM. Ten zajišťuje stabilitu při brzdění a průjezdu zatáčkami díky automatické regulaci elektronického řízení stability vozu (ESC) po zjištění horších záběrových schopností vozidla.