Jaká jsou řešení při špatně natankovaném palivu

Jaká jsou řešení při špatně natankovaném palivu

Zachovejte klid. Každý situace má své řešení.

Dnešní doba je zrychlená, požadavky na jednotlivce jsou mnohdy vysoké a tak není divu, že člověk občas není zcela ve své kůži. Ne že by snad tankování na benzinové pumpě bylo zásadní životní událostí, nicméně jedná se o úkon, kdy se moment nepozornosti může pořádně prodražit a přinést tak trochu zbytečně starosti navíc.

Každopádně – pokud už taková situace nastane, ať už z důvodu nepozornosti či vlivem jiného označení paliva za hranicemi ČR, je důležité zachovat v první řadě klid a chladnou hlavu a vzpomenout si na známé české rčení: „Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko.“

Každé situace má totiž vždycky řešení…

Benzín v „nafťáku“ a nafta v benzinovém motoru

Obecně vzato je „lepší variantou“, když se Vám podaří dotankovat/natankovat do dieselu pár litrů benzinu. Při natankování přibližně 5 – 10 % v rámci celkového objemu nádrže lze totiž nastalou situaci řešit pouhým dotankováním plné nádrže naftou a dolitím aditiva, aby byla zvýšena mazavost nafty a benzin byl dostatečně naředěn.

Poté je žádoucí nádrž pravidelně doplňovat naftou (nečekat až bude prázdná), a to z toho důvodu, aby byl zbývající benzin v nádrži i nadále ředěn. Nicméně je třeba říct, že moderní vozy jsou poměrně háklivé, proto vždy stojí minimálně za zvážení konzultace u autorizovaného servisu.

O něco složitější situace nastává ve chvíli, kdy natankujete do benzinového auta omylem naftu. Pravda, příliš úzké hrdlo u „benziňáků“ zpravidla řidiče zastaví včas, ale najdou se i výjimky.  V takovém případě je ideální nechat vůz rovnou odtáhnout do servisu, kde odčerpají palivo a tím zamezí jakýmkoliv dalším potenciálním škodám.

SHRNUTÍ aneb Dopady chvilkové nepozornosti při tankování

Při chvilkové nepozornosti během tankování hraje zásadní roli:

  1. zda je nádrž v daný moment prázdná,
  2. v jakém poměru dojde ke smísení pohonných hmot,
  3. typ motoru (současné moderní motory s největší pravděpodobností budou závadu hlásit v rámci palivového systému a vyžadovat kontrolu v servisu automaticky).

Co se týče případné opravy, tak ta se vždy odvíjí od konkrétního typu motoru, poměru smísení a doby provozu s palivem, které do nádrže nepatří.

V ideálním případě, pokud nedáte prostor panice, zaplatíte a řešíte POUZE odtah vozidla a následné vyčerpání paliva z nádrže. 

Kontakty pro všechny případy:

Odtahová služba 24HOD.

Odtahová služba 24HOD.

servis@autocentrum.cz

Service Mobil Pohotovostní služba 24HOD.

Service Mobil Pohotovostní služba 24HOD.

servis@autocentrum.cz