Misionář Korec vyráží šířit víru ŠKODA napříč Jižní Amerikou

Misionář Korec vyráží šířit víru ŠKODA napříč Jižní Amerikou

LIMA, 6. ledna 2018 – Už jen okamžiky dělí značku ŠKODA od premiérových kilometrů po trati legendy automobilových soutěží, jubilejního 40. ročníku Rallye Dakar. Bílo-modrý Kodiaq v roli doprovodného vozidla závodního týmu BARTH Racing s populárním moderátorem Vlastou Korcem za volantem vyráží šířit víru ŠKODA napříč Peru, Bolívií a Argentinou. „Vypustíme našeho medvěda do teritoria, ve kterém se normálně nepohybuje. A uvidíme, jak se s tím popasuje,“ usmívá se novodobý misionář.

Čtrnáct etap, mnoho tisíc kilometrů, roztodivné terény a nadmořské výšky. Aneb obrovská výzva pro tradiční českou automobilku, jejíž vůz se ještě nikdy dakarského dobrodružství nezúčastnil. „Ohromně se na to těším. S auty od škodovky mám z minulosti dobré zkušenosti. Delší dobu jsem jezdil třeba se Superbem v edici Laurin & Klement – bylo to výborné auto,“ říká Vlasta Korec a s nadsázkou pokračuje: „Kodiaq je takový tajný tip pro mou ženu, takže ho tam jedu pořádně otestovat.

ŠKODA Kodiaq s Vlastou Korcem

Co přesně bude zástupce BARTH Racing týmu v drsných podmínkách Jižní Ameriky testovat? Sériový Kodiaq Style 2.0 TDi se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG v provedení 4x4 s motorem o objemu 1968 ccm a turbodmychadlem, poskytující výkon 140 kW (188 koní) při maximálním točivém momentu 340 Nm. Jeho maximální rychlost činí 210 km/h, ale na tu si Vlasta Korec musí nechat zajít chuť. „I doprovodné vozy totiž mají uvnitř krabičky, které hlídají rychlost. Za prohřešky se platí pokuty a může se stát i to, že za nezodpovědnost doprovodného auta bude penalizován závodník jeho týmu. Takže žádné zlobení, proto Dakar nejedu,“ slibuje.

Na kterou ze tří zemí, kterými Dakar 2018 projíždí, se nadšený motorista Korec těší nejvíc? „V Argentině jsem jel dvakrát, v Bolívii jsem si odbyl premiéru vloni. Takže nejnatěšenější jsem samozřejmě na Peru. Z Limy se letos startuje a závodníky ihned čeká několik pouštních etap. My s doprovodnými auty se sice dun bát nemusíme, ale písku se tak jako tak nevyhneme. Jsem zvědavý, jak to všechno Kodiaq zvládne a hlavně doufám, že se nám tam nepřihodí nějaké špatné věci. Když už je to pro škodovku poprvé, tak udělám vše pro to, aby dojela bezpečně až do cíle v argentinské Cordóbě.

Vedle neopakovatelných zážitků či misionářské propagace Kodiaqu a značky ŠKODA v Jižní Americe ale Vlastu Korce čeká ještě jeden úkol. Pro české fanoušky Dakaru bude připravovat krátké dokumentární vstupy, jejichž primárním cílem je zachytit atmosféru legendární dálkové soutěže. Pořad nazvaný Dakar za oponou bude mít své pravidelné místo po každodenním zpravodajském bloku z rallye ve večerních hodinách – poprvé už dnes v 16:25 hodin na programu ČT Sport.