Nejúspornější vůz od Audi se jmenuje Audi A3 Ultra

Seznamte se s vozem, který z nádrže jen trochu srká.

I tentokrát vychází úsporné audi z techniky známé od Volkswagenu. Nejúspornějším modelem automobilky se totiž stává model Audi A3 1.6 TDI ultra, který je obdobou VW Golf sedmé generace v provedení Blue Motion. S ním úsporné audi pojí nejen platforma MQB a úsporný turbodiesel 1.6 TDI s výkonem 81 kW, ale také stejná papírová průměrná normovaná spotřeba jen 3,2 litru nafty na 100 kilometrů. Značka ultra má u Audi do budoucna označovat i další úsporné modely.

Stejně jako v případě VW bylo nízké spotřeby dosaženo optimalizací původního vozu. Hmotnost se podařilo udržet na příznivých 1 205 kilogramech, vylepšena byla aerodynamika a pomohlo i snížení vozu o 15 mm. Samozřejmostí jsou pneumatiky s nízkým valivým odporem a delší stálý převod. Je jisté, že v praxi bude spotřeba A3 ultra vyšší než papírové údaje, ale i tak jsou schopnosti vozu více než pozoruhodné.

Ukazuje se, jak daleko se automobilová technika za zhruba 12 let dostala. Zatímco v roce 2001 bylo k třílitrové spotřebě nutné použít auto s hmotností 895 kilogramů a koeficientem odporu vzduchu 0,25, dnes se stejným hodnotám blíží auto o třetinu těžší a s koeficientem odporu 0,3. Čelní plocha obou vozů je přitom překvapivě velmi podobná, užší A2 má totiž vyšší stavbu. Zároveň jsou ovšem dosažené hodnoty i důkazem toho, jak pokročilými vozy Lupo 3L a Audi A2 3L byly.

Audi A3

Zdroj: http://auto.idnes.cz/usporne-vozy-volkswagen-audi-d2u-/automoto.aspx?c=A130908_232312_automoto_vok