Peklo v dunách nebo kousnutí rejnokem. Kodiaq na Rallye Dakar zatím šlape!

Peklo v dunách nebo kousnutí rejnokem. Kodiaq na Rallye Dakar zatím šlape!

Jubilejní 40. ročník slavné Rallye Dakar dává vzpomenout na staré dobré africké časy.

Úvodní etapy jsou peklo v dunách. Písek, písek a zase písek. My do nich s Kodiaqem naštěstí tolik nemusíme a soft terény zatím zvládáme s grácií,“ usmívá se moderátor Vlasta Korec, kterému se dostalo cti být historicky prvním účastníkem dálkové legendy s vozem značky ŠKODA. I proto není překvapením, že jeho „medvídek“ budí v Peru zaslouženou pozornost.

Bílo-modrý Kodiaq s nepřehlédnutelnou registrační značkou 001BARTH vyvolal značný zájem už před startem v Limě. „Fungovali jsme jako týmový minibus a neustále pendlovali mezi hotelem a bivakem, takže jsme byli hodně na očích. Místní samozřejmě koukali. A ptali se, copak že to je zač. Každopádně když jsme řekli, že jde o Škodu, tak se – i díky jejímu spojenectví s Volkswagenem – docela rychle chytali. Ostře sledováni jsme i v bivaku, pořád nás někdo okukuje a fotí,“ popisuje Korec z týmu BARTH Racing.

S novým českým SUV zatím odjel přes tisíc kilometrů. Jak se mu líbí? „Určitě to není speciál do dun, na to by se musel hodně přestavět. Ale v lehčích terénech se pohybuje přirozeně. Víc se dozvíme v dalších dnech, kdy nás čekají až osmisetkilometrové denní přesuny.“ Dva praktické poznatky už nicméně získal. „Zaprvé, že auto je dostatečně pohodlné i pro sedm lidí. A osvědčil se mi i adaptabilní tempomat, díky kterému je řízení Kodiaqu jednoznačně pohodlnější a přívětivější.“

Většinu času v dakarské doprovodné koloně tráví Vlasta Korec společně s navigátorem, kameramanem a režisérem v jedné osobě Michalem Dvořáčkem. „A taky se spoustou bagáže. Vezeme toho hromadu. Od stanů přes spacáky, kamery, stativy, fotoaparáty, drony a dvě dakarské bedny až po oblečení. Až se divím, že se to do Kodiaqu všechno vešlo. Zároveň ale zůstává maximální míra komfortu pro posádku, takže i tohle je vlastně další praktický poznatek,“ poznamenává.

A samozřejmě i zaznamenává. Pro stanici ČT sport posílá každodenní postřehy, jejichž hlavním cílem je zachycení atmosféry legendární rallye. Pořad nazvaný „Dakar za oponou“ má už od minulé soboty své pravidelné místo po zpravodajském bloku ve večerních hodinách. Scénář příštích dílů si Vlasta Korec nechává pro sebe, jednu perličku však přece jen prozradí. „Věřili byste, že vás na Dakaru může kousnout rejnok? No vážně! Šéf BARTH Racing týmu Michal Burkoň by o tom mohl vyprávět…