ŠKODA KAROQ: Novinka ve třídě kompaktních SUV

AUTO SE ŠÍPEM

  • ŠKODA ve Stockholmu odhalila nové SUV jménem KAROQ, které nahrazuje model Yeti
  • Novinkami ve výbavě jsou full LED světlomety, digitální přístrojový štít nebo infotainment s ovládáním gesty

ŠKODA KAROQ je zcela nově vyvinuté, kompaktní SUV. Jméno a jeho psaná podoba pochází z jazyka Aleuťanů, kmene původních obyvatel, žijících na ostrově u jižního pobřeží Aljašky. Jméno KAROQ je kombinací výrazů ‘KAA’RAQ’ (auto) a ‘RUQ’ (šíp). Emocionální a dynamický design s řadou krystalických prvků využívá nový designový jazyk vozů SUV značky ŠKODA. ŠKODA KAROQ nabízí velkorysý prostor v interiéru i velký zavazadlový prostor, nové asistenční systémy, Full LED světlomety a vůbec poprvé ve voze značky ŠKODA také digitální přístrojový panel.

Rozměry

Délka nového modelu ŠKODA KAROQ činí 4 382 mm, šířka 1 841 mm a výška 1 605 mm. Rozvor náprav měří 2 638 mm (u verze s pohonem všech kol 2 630 mm). Zvětšené rozměry karoserie jdou ku prospěchu cestujícím. Prostor před koleny cestujících na zadních sedadlech činí 69 mm.

VarioFlex

S volitelně dodávaným systémem zadních sedadel VarioFlex je základní velikost prostoru pro zavazadla variabilní a pohybuje se od 479 do 588 l. Maximální využitelný objem zavazadlového prostoru při dvoumístné konfiguraci a po vyjmutí sedadel činí 1 810 l.

Spolehliví pomocníci: Asistenční systémy

Ve voze ŠKODA KAROQ je k dispozici široká škála asistenčních systémů. K novým komfortním systémům patří například Park Assist, Lane Assist nebo Traffic Jam Assist. K vyšší úrovni bezpečnosti přispívají systémy Blind Spot Detect, Front Assist s prediktivní ochranou chodců nebo Emergency Assist.
 

Digitální přístrojový panel

Poprvé ve voze značky ŠKODA bude k dispozici tzv. Digital Instrument Panel, který řidiči vozu ŠKODA KAROQ umožňuje nastavit některé z uspořádání velkoplošného displeje v přístrojovém štítu.
 
 

LED technologie

ŠKODA KAROQ nabízí volitelně Full LED světlomety s čirou optikou. V interiéru vytváří odpovídající světelnou atmosféru nové LED-ambientní osvětlení v dekoračních lištách dveří a palubní desky, které lze nastavit v některém z deseti odstínů.
 

Konektivita

Inteligentní propojení mezi vozem a chytrým telefonem dosahuje v modelu KAROQ nové úrovně. SmartLink+ zajišťuje propojení vašeho chytrého telefonu s vestavěným infotainmentem pomocí služby MirrorLinkTM. Phonebox s indukčním nabíjením připojuje chytrý telefon k anténě vozidla a současně jej bezdrátově nabíjí.
 

Motory

Motorovou paletu tvoří pět pohonných jednotek, které mají zdvihové objemy od 1,0 l, přes 1,5 l a 1,6 l, až po 2,0 l. Výkonové spektrum sahá od 85 kW (115 k) do 140 kW (190 k). Nový motor 1,5 TSI je vybaven systémem Active Cylinder Management Technology, tj. odpojováním dvou válců, které v určitých provozních režimech přispívá k významné úspoře paliva.
 

4x4

Motor 2,0 TDI nabízí výkon 140 kW (190 k) a je sériově dodáván s pohonem všech kol a sedmistupňovou převodovkou DSG. Režim Offroad s pohonem všech kol navíc zlepšuje jízdní vlastnosti mimo zpevněné silnice. K dispozici také možnost volby jízdního profilu v režimech Normal, Sport, Eco, Individual a Snow (ve verzi 4×4).
 
Objednávky začnou prodejci značky Škoda přijímat již začátkem léta. Výroba nového modelu Karoq se rozběhne během prázdnin a na českých silnicích by se první Karoqy měly objevit na přelomu září a října.