Spouští se dotace na elektromobilitu

Státní dotace na nákup elektromobilů byly spuštěny a státní rozpočet na tento účel vyčlenil miliardu.

Česká republika zaznamenává nejpomalejší růst prodeje elektromobilů mezi evropskými trhy. Ministerstvo průmyslu a obchodu se rozhodlo tento problém řešit prostřednictvím programu nazvaného „Záruka Elektromobilita – I. výzva“, který je financován z Národního plánu obnovy a z prostředků Evropské unie.

 

Současná situace v České republice nenabízí majitelům elektromobilů mnoho výhod ve srovnání s jinými zeměmi EU. I když majitelé elektromobilů mohou parkovat zdarma na modrých/fialových zónách v Praze a užívat českou dálniční síť bez dálniční známky, tato výhoda je limitovaná. Dosud nebyla věnována výraznější podpora od státu formou dotací, ale to se nyní mění.

Ministerstvo průmyslu nabídne soukromým firmám dotace na nákup nových elektromobilů poháněných bateriemi nebo vodíkem. Firma může získat až 1,65 miliardy korun celkové podpory, z toho tři sta milionů je určeno na podporu pořízení a výstavby dobíjecích stanic.

Důvody pro nákup elektromobilů v Česku zahrnují motivaci získat dotace a výhodu parkování zdarma v Praze, která však měla být brzy zrušena. Ministerstvo proto využívá evropské finanční prostředky a spouští program na podporu elektromobility.

Program ministerstva začal platit od 1. prosince 2023 a firmy budou moci žádat o podporu až do konce září 2025. Na rozdíl od předchozích dotací budou firmy aktuální podporu dostávat pouze v případě, že si pořídí elektromobil nebo vodíkový vůz prostřednictvím úvěru nebo leasingu, který zaručí Národní rozvojová banka.

Podpora se skládá z bankovní záruky za komerční úvěr a finančního příspěvku na nákup ekologických vozidel a dobíjecích stanic. Firma může získat bankovní záruku až na 70 % jistiny zaručovaného úvěru. Finanční příspěvek na nákup vozidel může činit až 200 tisíc korun u osobních vozů a až 300 tisíc korun u nákladních a vodíkových vozů. Podpora na dobíjecí stanice může dosáhnout až 50 tisíc korun pro stanice typu AC a až 100 tisíc korun pro stanice DC s kapacitou do 40 kW. Pro výkonnější stanice lze získat podporu až 150 tisíc korun.

 

Kritéria, maximální částka a možnost proplacení

Firmy mohou žádat o příspěvek u leasingových společností nebo prodejců nových vozů, kteří nabízejí leasing. Národní rozvojová banka bude hodnotit, zda podniky splňují stanovená kritéria. Podpora jedné společnosti je omezena na maximální částku 200 tisíc eur během tří let, což odpovídá necelým pěti milionům korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu nejprve hradí příspěvky firmám ze svého rozpočtu a pokud podpoří prodej alespoň 4555 vozů (což je podmínka pro získání dotace od Evropské unie a činí to méně než miliardu korun), pak může požádat o proplacení veškeré podpory.