Systém Audi quattro® je více než jen technikou

Systém quattro® se za několik desetiletí stal synonymem pro Audi. Přečtěte si více v článku.

 

Audi quattro®

 

Systém quattro® se za několik desetiletí stal synonymem pro Audi a značka se čtyřmi kruhy je s technologií pohonu všech kol neoddělitelně spjata.
 
Systém quattro® je více než jen technikou – quattro® je filozofií. Je symbolem jízdní bezpečnosti a sportovního charakteru, technického know-how a dynamického přístupu k životu. Audi prodalo od představení původního modelu quattro® v roce 1980 více než pět milionů vozů s trvalým pohonem všech kol, mnohem více než kterýkoli jiný výrobce prémiových vozů na světě.
Mezi legendární klasické vozy Audi patří Sport quattro. Tento vůz debutoval na IAA v roce 1983 a byl zkonstruován jako homologační model pro mistrovství světa v rallye. Díky výkonu 225 kW (306 k) a mnoha technickým inovacím patřil ve své době do vybrané společnosti supersportovních vozů. Krátký rozvor, který přispíval k lepší ovladatelnosti, propůjčil modelu Sport quattro® nezaměnitelný vzhled. Soutěžní verze se zapsala do historie motoristického sportu. Walter Röhrl s ní v roce 1987 přesvědčivě zvítězil v závodě do vrchu Pike’s Peak International Hill Climb v americkém Coloradu.
Audi nabízí v prémiovém segmentu zdaleka nejširší paletu automobilů s pohonem všech kol: AudiQ5, Q7, R8, A4 allroad, A6 allroad, A8 a všechny modely S a RS se dodávají výhradně s pohonem quattro, pro všechny další modelové řady ho Audi nabízí na přání. V současnosti zahrnuje rozmanitá nabídka více než 140 modelových variant s pohonem všech kol quattro, započteme-li všechny dostupné karosářské verze, motory a převodovky.
 
„Pohon quattro® patří mezi nosné pilíře naší značky a je rozhodujícím faktorem v naší úspěšné historii,“ říká Rupert Stadler, předseda představenstva společnosti AUDI AG. „Díky trvalému pohonu všech kol quattro® lze za volantem přímo prožívat náskok díky technice. V průkopnické roli hodláme pokračovat a vybudovaný náskok budeme dále zvětšovat vývojem nových technologií.“ 

Systém quattro® je více než jen technika – je to ikona. Tento pojem je ztělesněním jízdní bezpečnosti a sportovních vlastností, technických kompetencí a dynamického pocitu ze života, který se nezastaví ani před nepříznivým stavem vozovky. K tomuto postavení přispěl rovněž úspěch modelů quattro® na silnici a v motoristickém sportu, jakož i řada legendárních televizních spotů, na jejímž začátku byl skokanský můstek ve finské Kaipole, který Audi 100 CS quattro® vyjelo v roce 1986 vlastními silami.
Kdo říká quattro, myslí tím Audi, a kdo říká Audi, myslí tím velmi často quattro. Pro výrobní závod Neckarsulm, z jehož montážní linky sjel jubilejní vůz, je quattro® mimořádně důležité – přibližně každý druhý vůz, který v něm Audi vyrobí, je vybaven pohonem všech kol.
 
Exkluzivní charakter získávají modely quattro® v nabídce společnosti quattro® GmbH, pobočky společnosti AUDI AG pro vývoj a výrobu vysokovýkonných modelů Audi RS a R8. Zákazník si od quattro® GmbH může nechat individualizovat svůj vůz a objednat speciální příslušenství. Poptávka po těchto produktech a službách roste. 

Ne každý systém quattro® je stejný. Audi vyvinula správnou technologii pohonu všech kol pro každý typ vozidla. Všechny však mají jedno společné: trakci a radost z jízdy, kterou může nabídnout jen legendární systém quattro®.
quattro® – výhody na první pohled:
  • Stálý pohon všech kol, k dispozici ihned po zapnutí zapalování
  • Extrémně rychlé rozložení sil mezi přední a zadní nápravy
  • Působivé jízdní vlastnosti a vynikající akcelerace
  • Vynikající v zatáčkách a směrová stabilita
  • Přesné řízení vozu
  • Více zábavy za volantem díky kombinaci vysoké trakce a vysoké stranové stabilitě
Zvýšená bezpečnost jízdy – pohon na všechna čtyři roční období!
 
zdroj: www.audi.cz