Výměna brzdové kapaliny

Výměna brzdové kapaliny

Brzdová kapalina neboli „brzdovka“ je hydraulická kapalina, která se používá v osobních a nákladních automobilech, ale také v motocyklech a u jízdních kol.

Nejdůležitějším úkolem brzdové kapaliny (může být založena na bázi silikonu, oleje či glykolu) je přenášet brzdnou sílu od hlavního brzdového válce k brzdovým mechanismům jednotlivých kol automobilu a zajistit tak přenos a rozvod brzdné síly.

Brzdová kapalina a její vlastnosti

„Brzdovka“ je velmi zatěžovanou součástí brzdového mechanismu, a proto je důležité věnovat jejímu stavu pozornost. I přesto, že má brzdová kapalina nezbytné vlastnosti ke správné funkci brzd, je pravdou, že jednou z jejích vlastností je také hydroskopie (= sklon k pohlcování vzdušné vlhkosti), což s sebou v praxi přináší pokles bodu varu.

výměna brzdové kapaliny

Pokud tedy například dochází k prudkému brzdění, může se kapalina ve styku s pryžovými součástmi a písty brzdových třmenů zahřát až na 200 °C. V takovém momentě se zadržovaná vlhkost mění na páru, která je stlačitelná. Úplné sešlápnutí pedálu potom trvá dlouhou dobu a postupně se také snižuje i účinnost brzd. Z tohoto důvodu je žádoucí brzdovou kapalinu a její bod varu nechávat průběžně měřit v servisu (dle doporučení výrobce vozidel a výrobce brzdových kapalin).

Co do nároků je výměna brzdové kapaliny bezesporu nejjednodušší součástí brzdového systému vozu. Avšak přesto (nebo právě proto) jí majitelé automobilů příliš nevěnují pozornost a tak trochu na ni zapomínají s tím, že si mnohdy postupně prostě zvykají na horší a horší vlastnosti a účinnost brzd.

Zatímco například brzdové destičky či kotouče majitelé automobilů mění vesměs často, na brzdovou kapalinu se tak trochu zapomíná. Důvod je prostý – „brzdovka“ není na první pohled vidět. Avšak to jí nebrání vyřadit z činnosti i celý brzdný systém vozidla – což už pocítí opravdu každý.

Pakliže chcete sobě i svému vozidlu zajistit efektivní fungování propracovaného systému a bezchybnou funkci brzd – pravidelná výměna brzdové kapaliny je nezbytností.

Využijte náš servis a objednejte se pomocí online formuláře. Pro více informací neváhejte kontaktovat servisní poradce pobočkách v Pardubicích nebo Hradci Králové:

Pardubice - Hůrka  Pardubice - Hradecká          Hradec Králové - Brněnská Hradec Králové - Bratří Štefanů 


Čtěte více a podívejte se na další nejčastější servisní úkony.