Výměna brzdových destiček či kotoučů

Výměna brzdových destiček či kotoučů

Brzdové destičky jsou důležitou součástí brzd u všech typů vozidel, které jsou vybaveny kotoučovými brzdami. Když se destička prostřednictvím kontaktu s bubnem či rotorem zahřeje, dochází k přenosu malého množství brzdového materiálu na buben – destička a disk k sobě přilnou. Přítlakem pak vzniká brzdná síla.

Kotouč = pracovní část kotoučové brzdy, která je brzděna přítlakem brzdových destiček. V běžném životě se s ním můžeme setkat především u automobilů, motocyklů a kolejových vozidel, některých typů jízdních kol a dokonce i u dětských kočárků.
Výměna brzdového obložení je jednou z nejjednodušších pracovních úkonů na autě vůbec. Současně se však jedná o systém, který (v případě selhání) nejvíce ohrožuje posádku vozidla. Z tohoto důvodu bychom měli k pravidelné údržbě přistupovat s maximální mírou zodpovědnosti, a to nejen vůči sobě samým, ale i dalším účastníkům silničního provozu.

Životnost brzdových destiček

V první řadě je potřeba zmínit, že životnost kotouče bývá zhruba 1-2krát větší, než samotná životnost brzdových destiček. Z tohoto důvodu se kotouče zpravidla nemění současně spolu s destičkami, ale teprve v okamžiku, kdy jsou skutečně sjeté. V některých moderních automobilech je dnes navíc přítomno čidlo, které řidiče upozorní, pakliže se destičky blíží ke konci své životnosti.
„Jak poznám, že se blíží konec životnosti brzdových destiček, když nemám zabudované čidlo?“
V takovém případě je potřeba vnímat/sledovat případné změny a projevy jako např. slabší brzdný účinek, kopání či pulzování brzd, pískání (stav, kdy již na destičce chybí obložení → kotouč a destička tak dřou kov o kov).

Zkušený mechanik pozná brzdový kotouč určený k výměně již na pohled. Navíc na disku bývá vyražena ryska či údaj o minimální tloušťce, kdy se po překročení této hranice musí kotouč vyměnit, čehož si taktéž pozorný pozorovatel může všimnout tzv. na první dobrou.

Pakliže je kotouč již ve stavu určenému k výměně, je žádoucí provést výměnu co nejdříve, jelikož takový kotouč nejenže nebrzdí, ale také likviduje brzdové destičky a další součásti brzd.

výměna brzdových destiček či kotoučů

Výměna brzdových destiček

Ačkoliv výměna brzdových destiček není složitá, doporučujeme nechat výměnu na specializovaném servisu pro 100% jistotu dokonalé montáže a funkčnosti.

V případě zájmu o autorizovaný servis značek ŠKODA, Volkswagen, Audi, SEAT, Kia, Peugeot, Citroën, Opel a FIAT nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám s výměnou i komplexní údržbou Vašeho vozu pomůžeme.

AUTOCENTRUM BARTH – Váš partner v komplexní péči o Váš automobil

Využijte náš servis a objednejte se pomocí online formuláře. Pro více informací neváhejte kontaktovat servisní poradce pobočkách v Pardubicích nebo Hradci Králové:

 Pardubice - Hůrka  Pardubice - Hradecká          Hradec Králové - Brněnská Hradec Králové - Bratří Štefanů 

Čtěte více a podívejte se na další nejčastější servisní úkony.