Výměna oleje v motoru

Zdaleka ne každý řidič vnímá motorový olej a jeho kvalitu za důležitou. Avšak v rámci životnosti a funkčnosti motoru jako celku je výměna motorového oleje záležitostí, do které se rozhodně vyplatí investovat svou pozornost.

Životnost motorového oleje

Životnost motorového oleje ovlivňuje celá řada faktorů. Z tohoto důvodu nelze zcela jednoznačně stanovit přesný interval pro jeho výměnu. Vzhledem k těmto skutečnostem je tedy vhodné řídit se předepsanými intervaly ze strany výrobce.

Faktory, které mají vliv na životnost oleje v benzínovém nebo dieselovém motoru:

  • Najeté kilometry
  • Délka Vaší obvyklé trasy
  • Nevhodná aditiva
  • Druh paliva
  • Přílišné prodlužování intervalů mezi jednotlivými výměnami
  • Styl jízdy
  • Používání vhodného druhu oleje určeného výrobcem přímo pro Vaše vozidlo (najdete v servisní knížce nebo v návodu k vozidlu)

výměna oleje v motoru

V případě nerespektování potřeby výměny oleje se motor může začít rychleji zanášet a více opotřebovávat. Navíc dochází také ke snížení výkonu vozidla a auto má vyšší spotřebu. V konečném důsledku může dojít až k zadření motoru, což se rozhodně nevyplatí (ani finančně, ani co se týče možnosti využívání Vašeho vozu na každodenní bázi). Ostatně – zadřený motor je zřejmě jednou z nejhorších poruch, ke které může v rámci Vašeho vozu dojít. Pokud je motor navíc poškozený včetně rozvodů, je zralým adeptem na výměnu.
Z tohoto důvodu servisní technici, kteří se komplexním servisem automobilů zabývají, doporučují řidičům potenciálním hrozbám raději předcházet, než pak řešit charakterově i finančně daleko závažnější problémy.

To, jestli je daný olej vhodný přímo pro Vaše vozidlo, zjistíte především tak, že splňuje dva údaje:

  • Viskozitní třídu (nese v sobě informaci o startovatelnosti motoru při nízké teplotě (W), možnosti celoročního použití oleje, schopnosti mazání motoru při vysoké teplotě)
  • Výkonovou specifikaci (nejčastěji se používání klasifikace dle evropské normy ACEA, případně se můžete setkat s klasifikací dle americké normy API nebo se specifickou interní normou daného výrobce/automobilky)

Výměna motorového oleje svépomocí

Jedná se sice o pracnější, avšak levnější řešení. Pokud tedy máte prostor a šikovné ruce – výměnu motorového oleje zvládnete sami. Nicméně pamatujte: ojetý olej je vždy potřeba odevzdat na oficiálním sběrném místě pro likvidaci či recyklaci motorových olejů (povinnost ekologické likvidace).
V případě, že chcete věnovat svůj čas a energii do jiných projektů (rodina, koníčky,…), než jakou je výměna oleje v motoru vozidla, svěřte se do rukou profesionálů, kteří si s výměnou hravě poradí a Vy se tak nebude muset o nic starat.

Pravidelnou výměnou motorového oleje investujete do toho nejcennějšího – motoru, tedy SRDCE Vašeho vozidla.

Využijte náš servis a objednejte se pomocí online formuláře. Pro více informací neváhejte kontaktovat servisní poradce pobočkách v Pardubicích nebo Hradci Králové:

Pardubice - Hůrka  Pardubice - Hradecká          Hradec Králové - Brněnská Hradec Králové - Bratří Štefanů 


Čtěte více a podívejte se na další nejčastější servisní úkony.