Výměna oleje v převodovce

Výměna oleje v převodovce

Přestože u oleje v mechanické převodovce nedochází k extrémním teplotním výkyvům a některé mechanické převodovky intervaly dokonce doporučené výměny ani nemají, také v převodovce dochází postupem času ke snížení účinnosti různých aditiv, což zvyšuje tření a dochází tak k nadměrnému obrušování soukolí.

Automatická převodovka využívá hydraulické oleje, které zprostředkovávají generování tlaku potřebného pro její provoz a také zde mají funkci chlazení – právě z těchto důvodů (pakliže chcete, aby Vám automatická převodovka vydržela víc než pár desítek tisíc kilometrů) je výměna oleje dle intervalů uvedených výrobcem nezbytná.

Kdy uvažovat o výměně oleje v automatické převodovce?

V případě, že automatická převodovka začíná vykazovat chyby, zpočátku to běžný uživatel téměř nemá šanci postřehnout. Avšak pokud se intenzita chyby začne zvyšovat, je potřeba zbystřit, abyste tak předešli poškození některé z částí převodovky.
Postupem času (a se zvyšujícím se počtem najetých kilometrů) olej v převodovce postupně ztrácí svou viskozitu a nečistoty v něm mohou začít ovlivňovat např. plynulost řazení nebo přesnost řazení rychlostních stupňů atd.
Jelikož je v praxi většina poruch automatických převodovek zapříčiněna nadměrným opotřebením a znehodnocením oleje, který již nemá požadované vlastnosti, včasnou výměnou oleje můžete předcházet nepříjemným okamžikům a také nákladným opravám.

automatická versus manuální převodovka

Jak při jízdě poznám/pocítím výměnu starého oleje za nový?

a) V rámci komplexnosti zvýšíte celkovou spolehlivost převodové soustavy
b) Odstraníte nepřesná řazení rychlostních stupňů
c) Prodloužíte životnost automatické převodovky
d) Předcházíte zbytečným problémům s automatickou převodovkou závažnějšího rozsahu

Využijte náš servis a objednejte se pomocí online formuláře. Pro více informací neváhejte kontaktovat servisní poradce pobočkách v Pardubicích nebo Hradci Králové:

Pardubice - Hůrka  Pardubice - Hradecká          Hradec Králové - Brněnská Hradec Králové - Bratří Štefanů 


Čtěte více a podívejte se na další nejčastější servisní úkony.