Výměna pneumatik

Výměna pneumatik

Mnoho řidičů vyndá sezónní pneumatiky ze sklepa a provede jejich výměnu bez jakéhokoliv vyvážení, což může vést nejen ke změně komfortu jízdy, ale také ke snížení přilnavosti, ovladatelnosti a tím i bezpečnosti vozidla. Správná a kompletní výměna i stav pneumatik jsou přitom klíčovými pro bezpečnou jízdu na pozemních komunikacích.

Z letních na zimní a ze zimních na letní aneb Jak to vlastně je?

Každý rok je to stejné – s klesajícími teplotami a blížící se zimou řeší majitelé motorových vozidel, zda už je ten správný okamžik pro výměnu pneumatik na vozidle. Stejně tak je tomu s přicházejícím pozvolným oteplováním, ke kterému u nás zpravidla dochází v měsíci březnu.
Každopádně dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, a to pokud:
a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza
nebo
b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zároveň mějte na paměti, že zákonem předepsaná minimální hloubka dezénu u zimních pneumatik je 4 mm, u letních pak nesmí být nižší než 1,6 mm.

Výměna pneumatik svépomocí versus autorizovaný servis

Co se týče samotné výměny, je potřeba začít již u výběru pneumatik a uvědomit si, že kvalita pneumatik má dopad nejen na komfort a jízdní vlastnosti, ale také na bezpečnost a celkovou životnost Vašeho automobilu.
Výměna pneumatik svépomocí je poměrně jednoduchá záležitost, nicméně vyžaduje více času, specializované vybavení a prostor. Pakliže chcete být navíc opravdu důkladní, je vhodné, aby součástí výměny bylo také dofouknutí kol a správné vyvážení ráfku, čímž zamezíte diskomfortu v oblasti řízení (např. vibrace, nezvyklé zvuky kol, mírné otřesy,…).

Jestliže výměna svépomocí není nic pro Vás, objednejte své vozidlo na přezutí k nám! Provádíme precizní a citlivou výměnu pneumatik včetně doplňkových služeb – stačí si jen vybrat termín.

O výměnu pneumatik se rádi postaráme. Zároveň jsme připraveni Vám poskytnout také poradenství a vybrat nové pneumatiky nebo kompletní kola přesně pro Váš vůz. Do komplexnosti našich služeb pneuservisu spadá i možnost uskladnění v pneuhotelu nebo ekologická likvidace starých pneumatik.  

Využijte náš pneuservis a objednejte se pomocí online formuláře. Pro více informací neváhejte kontaktovat servisní poradce pobočkách v Pardubicích nebo Hradci Králové:

Pardubice - Hůrka  Pardubice - Hradecká          Hradec Králové - Brněnská Hradec Králové - Bratří Štefanů 


Čtěte více a podívejte se na další nejčastější servisní úkony.