Výměna rozvodů

Výměna rozvodů

Automechanici mu říkají „rozvoďák“, majitelé vozů o něm však často mnoho neví – nejspíš proto, že je poměrně dobře schovaný pod krytem uvnitř motoru.

Co se týče charakteristiky, můžeme tak říci: „Mnoho lidí o něm slyšelo, avšak málokdo ho spatřil…“

Každopádně – byť si někteří pod pojmem výměna rozvodů představí pouze výměnu rozvodového řemenu nebo řetězu, ve skutečnosti se výměna dotýká více komponentů, které s rozvody úzce souvisí. Kompletní výměna rozvodů v sobě zahrnuje: výměnu rozvodových řemenů a řetězů motoru, a to včetně příslušenství (napínací a vodící kladky, vodní čerpadlo, napínáky řetězů, vodící lišty řetězů atd.), značkové nastavovací přípravky, oficiální Autodata aj.

Kdy se začít zajímat o výměnu rozvodů?

Pravidelná výměna a kontrola rozvodů patří mezi základní úkony údržby motoru. Ihned v závěsu za výměnou oleje se jedná o druhý nejdůležitější úkon potřebný pro správnou a kvalitní údržbu automobilu.

Rozvody zajišťují plynulé časování motoru a jakékoliv jejich poškození nebo zanedbání jejich údržby obvykle vede k nákladným opravám a dalším potřebným investicím do motoru, které v některých případech mohou převyšovat cenu samotného vozu. Z tohoto důvodu je vhodné provádět výměnu rozvodů dle předepsaných intervalů a doporučení.

Co může být impulsem k výměně rozvodů?

a) Nákup automobilu z druhé ruky – lidé mnohdy prodávají (často z finančních důvodů) své auto těsně předtím, než se podle servisního plánu mají udělat nové rozvody.
b) Stanovený počet najetých kilometrů – dle předpisů výrobce (platí jak u dieselových, tak benzínových motorů)
Pozn.: Intervaly pro výměnu rozvodů vždy najdete ve své servisní knížce, případně se můžete zeptat svého automechanika.

Výměna rozvodů před pár lety versus výměna rozvodů dnes

Pokrok nezastavíš a stejně tak je tomu v automobilovém průmyslu. Obecně při výměně rozvodů platí – co ještě před pár lety zvládl každý automechanik ve své garáži, to je dnes bez specializovaného prostředí nerealizovatelné.
I když je každá rozvodová sada odlišná, VŽDY TRVEJTE NA NOVÉ KOMPLETNÍ SADĚ ROZVODŮ, nikoliv pouze některé z jejich částí.

Výměna rozvodů a cena

Cena výměny rozvodů je velmi individuální, jelikož se vždy odvíjí od modelu vozu, konkrétní motorizace a samotné značce použitých náhradních dílů.

V případě zájmu o výměnu rozvodů či jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat na pobočkách v Pardubicích nebo Hradci Králové. Případné otázky rádi zodpovíme, o výměnu rozvodů se postaráme rychle, profesionálně a spolehlivě. Využijte náš servis a objednejte se pomocí online formuláře

Pardubice - Hůrka  Pardubice - Hradecká          Hradec Králové - Brněnská Hradec Králové - Bratří Štefanů 


Čtěte více a podívejte se na další nejčastější servisní úkony.