Posádky s e-208 vybojovaly pro značku Peugeot 2. místo v poháru výrobců!

Posádky s e-208 vybojovaly pro značku Peugeot 2. místo v poháru výrobců!

ECO Energy Rally Bohemia

Posádky s e-208 vybojovaly na ECO Energy Rally Bohemia pro značku Peugeot 2. místo v poháru výrobců

O uplynulém prodloužením víkendu se jakožto doprovodná soutěž tradiční Rally Bohemia konal již čtvrtý ročník závodu určeného pro elektrifikované automobily ECO Energy Rally Bohemia. I díky loňskému vítězství zde nemohly chybět vozy značky Peugeot. Tentokrát se na start postavily hned tři elektromobily Peugeot e-208. Jejich posádkám složeným z motoristických novinářů se podařilo úspěšně zdolat náročnou takřka čtyřdenní soutěž a přiváží značce Peugeot cenou trofej za 2. místo v poháru výrobců.

Už první pohled do harmonogramu ECO Energy Rally Bohemia 2021 napovídal, že nadcházející čtyři dny budou mimořádně náročné. Pro 22 přihlášených posádek bylo připraveno 688 kilometrů, z čehož více než polovina (373,5 km) připadala na měřené úseky RS (zkoušky pravidelnosti), v nichž účastníci kromě navigace museli věnovat velkou pozornost přesnému dodržování zadané průměrné rychlosti. Stejně jako na krumlovské eco-rallye, zahajujícím podniku ČeskoSlovenské trofeje elektromobility – Rally pravidelnosti v ECO Rally, by se začátek soutěže dal považovat za doslova „zkoušku ohněm“. Po nepovinné kalibraci se totiž postupně celé startovní pole vydalo na 33 km dlouhou RS, kterou navíc značně zkomplikovalo počasí. Některé úseky totiž představovaly doslova brodění tekoucí vodou.

Kromě několika uzavřených zkoušek se posádky mohly těšit i na nevšední noční etapu naplánovanou na páteční večer, do níž spadala i dvě kola na okruhu v Sosnové. Pro značku Peugeot končil druhý den průběžným 3., 9. a 14. místem. Zásadní zlom pak přišel v RS 13, kdy závodníci z Peugeot MOTORVIZE.cz týmu při předjíždění traktoru na úzké silnici prorazili hned dvě pneumatiky. Problém však posádka vyřešila za pouhé dvě a půl hodiny. S tímto zpožděním se pak startovní číslo 1 objevilo v uzavřeném parkovišti na libereckém náměstí. Nicméně pro Jana Novotného a Petra Jakuševa už byla šance obhájit loňské vítězství ztracena. Celkově se umístili na 12. místě.

Závěr soutěže se pro značku Peugeot nesl ve znamení vytrvalého dohánění ztráty. Z boje o přední příčky totiž byly kvůli navigační chybě hned po první RS vyřazeni i nováčci soutěže, J. Nemrava a P. Ondráček (Peugeot Autohled.cz). I přesto se v průběhu rallye postupně posouvali nahoru, a to z 16. pozice až na konečnou 11.

To posádka L. Dittrich a M. Dittrich (AF Peugeot Team) absolvovala závod takřka bez zaváhání a dovezla tak do cíle svou e-208 na celkovém 6. místě, čímž výrazně pomohla značce Peugeot k druhému místu v poháru výrobců.

Jan Nemrava (Peugeot Autohled.cz tým):
„Pro posádku Autohled.cz byla tato soutěž premiérová, a tak jsme byli vlastně spíše zvědaví, co napoprvé dokážeme. Po chybě v prvním dni jsme se propadli na poslední příčky, ale další dny už jsme se chyb vyvarovali a dosáhli konečného 11. místa s těsnou ztrátou na 10. pozici. Máme tak důvod být celkem spokojeni, přestože rallye byla výrazně náročnější, než jsme očekávali. Na druhou stranu díky profilu trati jsme byli velmi vděční za elektrickou e-208, která byla na úzké a klikaté silnice jak dělaná díky svým rozměrům, komfortu i ergonomii řešení interiéru i-Cockpit.“

Jan Novotný (Peugeot MOTORVIZE.cz tým):
„Letošní sezóna ECO rally v našem případě chutná poněkud trpce. Ačkoliv obě naše účasti (5. místo na Czech New Energies Český Krumlov a 12. příčka na ECO Energy Rally Bohemia) lze považovat za úspěšné, ambice jsme měli určitě vyšší. A možná právě to rozhodlo. Především na Bohemce, na níž se já i spolujezdec vždy rádi vracíme, jsme si po loňském vítězství věřili a opět bojovali o průběžné první místo. Vpředu pomalu jedoucí vozidlo (mj. i traktor) jsme v zápalu boje předjížděli už několikrát, tentokrát se ale risk nevyplatil. Stál nás totiž obě levé pneumatiky, a tak se z boje o „bednu“ stal rázem boj o přežití v soutěži. I díky pomoci pořadatelů, jimž mimochodem patří velké díky, se nám podařilo úspěšně dorazit do cíle. Jsem moc rád, že jsme mohli zbylým dvěma posádkám s Peugeoty e-208 alespoň pojistit druhé místo v poháru výrobců, a i přes hořké chvíle z RS 13 se těším, až budeme moct zase usednout do našeho „závoďáku“."

Lukáš Ditrich (AF Peugeot Team):
„Letošní ročník ECO Energy Rally Bohemia nám přinesl vůbec nejlepší umístění, jakého jsme kdy v podobných soutěžích dosáhli. Stabilní jízda bez velkých chyb znamenala konstantní posun pořadím vpřed z 12. místa po úvodní části až na konečné 6. místo, kdy nás od páté příčky dělilo jen 175 trestných bodů, a hlavně přinesla i jednu vyhranou etapu, což se nám dosud nikdy nepodařilo. Svůj podíl na tomto úspěchu má mimo jiné i nízká spotřeba Peugeotu e-208. Díky tomu jsme pravidelně dojížděli jednotlivé etapy s akumulátory nabitými na zhruba 60 % a nemuseli se obávat o nedostatek energie pro následující sekce.“