Nový SEAT Leon se vydává na svou první jízdu

Nový SEAT Leon se vydává na svou první jízdu

Je šest hodin ráno a slunce ještě nevyšlo. U jednoho vozidla na parkovišti v komplexu SEAT Martorell se rozsvítily nezaměnitelné světlomety. Nový Leon se rozjíždí. Jeho první den na silnici proběhl následovně.

  • Nový Leon se svěžím designem exteriéru i prostoru pro cestující, který mu dodává ještě atraktivnější vzezření a silnější charakter, absolvoval svou první cestu
  • Jedná se o první kompletně propojené vozidlo značky SEAT
  • Bezpečnost je klíčovým aspektem nového modelu, jeho rozsáhlá výbava zahrnuje nové asistenční systémy na cestě k autonomní jízdě

Oči Leonu

Leon je na silnici nepřehlédnutelný. Není možné ho zaměnit s jakýmkoli jiným vozem díky jeho očím a zadním svítilnám v celé šířce karoserie. Světlomety s vyspělou osvětlovací technikou LED vytvářejí světelný tok až 900 lumenů, aby měl řidič skvělý výhled i za nejtmavší noci. „Nové osvětlení nejenže vylepšuje viditelnost, ale také snižuje spotřebu paliva, protože v předních, ani zadních světlometech se již nepoužívají žádné halogenové žárovky,“ vysvětluje produktový manažer pro modelovou řadu SEAT Leon Daniel Cortina. 

Ještě harmoničtější design

Leon je nezaměnitelný i za jízdy díky svému designu s vyváženými proporcemi, který snižuje aerodynamický odpor vzduchu o 8 %. „Tento vůz připomíná vnímanou kvalitou vozy z prémiových segmentů a jeho jízdní vlastnosti jsou agilní, dynamické a stabilní,“ zdůrazňuje Daniel. 

Na cestě k autonomní jízdě

Nová generace modelu Leon nabízí nejvyšší úroveň bezpečnosti a podpory pro řidiče. Asistenční systémy, mezi něž patří dynamická regulace podvozku DCC (Dynamic Chassis Control), pasivní asistent pro jízdu v jízdním pruhu a předvídavý adaptivní tempomat, již směřují do budoucnosti, v níž se budou používat funkce automatizované jízdy. „Díky chytrému tempomatu, asistentu pro jízdu v jízdním pruhu nebo systému automatického brzdění bychom mohli hovořit o téměř druhém stupni autonomní jízdy. Modernizovaný systém automatického brzdění zahrnuje nové funkce, například asistenta pro odbočování, který zabrání kolizi s protijedoucím vozidlem při odbočování na křižovatce,“ říká produktový manažer. 

Vždy propojený

Během této cesty není Leon nikdy sám, protože je prvním kompletně propojeným vozidlem značky SEAT. Díky integrované kartě eSIM zobrazuje centrální 10“ displej informačního a zábavního systému dopravní zpravodajství v reálném čase. Ovládání přitom může probíhat hlasovými povely pronášené hovorovým jazykem, nebo gesty. „Hlasové ovládání umožňuje řidiči interagovat se systémem. Řidič tak může snadno, rychle a bezpečně získávat informace pro navigaci nebo vybírat hudbu, kterou chce poslouchat,“ dodává Daniel. K nejvyšší úrovni bezpečnosti přispívá technologie Full Link pro připojení chytrého telefonu, který může být během jízdy bezkabelově nabíjen. Připojení telefonu je realizováno buď bez propojovacího kabelu prostřednictvím Bluetooth nebo WLAN s Apple CarPlay, nebo pomocí kabelu a systému Android Auto.

Hlavní fakta o novém modelu SEAT Leon 

  • 5 druhů motorů: zážehové, vznětové, na CNG, částečně hybridní pohony nebo hybridní pohony s možností vnějšího nabíjení
  • 2 karosářské verze: 5dveřový hatchback a rodinné kombi Sportstourer
  • 4 stupně výbavy: Reference, Style, Xcellence a FR
  • 2 převodovky: mechanické a DSG


Zcela nový SEAT Leon svítí na cestu celému segmentu

Zcela nový SEAT Leon posouvá ve svém segmentu hranice možného vyspělou osvětlovací technikou pro vnější i vnitřní osvětlení. Inženýři a designéři značky SEAT použili vyspělé osvětlovací systémy, které umocňují dynamický styl, přitahují pozornost k celkovému designu a zvyšují úroveň bezpečnosti. Světlomety používají elektroluminiscenční diody pro všechny osvětlovací funkce, a díky tomu poskytují řidiči lepší viditelnost dokonce i za nejtemnější noci. Světlomety LED zcela nového modelu Leon mají navíc charakteristický design značky SEAT. Vnější zpětná zrcátka nesou ukazatele směru LED a u vozidel s kompletním osvětlením diodami LED zahrnují také funkci uvítacího osvětlení, která po odemknutí vozidla pozdraví řidiče a cestující promítáním slova „Hola!“ na vozovku.

Design zcela nového modelu SEAT Leon je ještě více umocněn pruhem svítilen LED v celé šířce vozidla. Záď je díky vyspělé osvětlovací technice ještě výraznější. Vozidlo je tak pro ostatní účastníky silničního provozu nepřehlédnutelné. Zcela nový Leon disponuje rovněž dynamickými ukazateli směru LED, které ještě zřetelněji ukazují zamýšlenou změnu směru jízdy, čímž zvyšují bezpečnost silničního provozu. Vývojový tým využil variabilitu a funkčnost techniky LED nejen u exteriéru vozidla. V interiéru nové generace modelu SEAT Leon zpříjemňuje cestování dekorační osvětlení LED, které obklopuje cestující a vytváří pro ně nezaměnitelnou atmosféru. Osvětlení tvoří v přední části interiéru oblouk světla, jenž vychází z předních dveří a pokračuje přes horní část přístrojové desky. Osvětlení tím umocňuje charakter interiéru. Systém mění barvu a odstín světla v závislosti na požadavcích řidiče. Osvětlení přináší novou dynamiku do interakce mezi řidičem a vozidlem, ať se jedná o spuštění motoru, příjemné uvítání nebo změnu jízdního režimu z nastavení Eco do módu Sport.

Konektivita: První kompletně síťově propojené vozidlo značky 

Svět se mění. Postupující digitalizace nám umožňuje připojení k síťově propojenému světu. A s tím roste také potřeba brát si tento digitální svět s sebou do vozidla. Zcela nový SEAT Leon je proto prvním kompletně síťově propojeným vozem španělské značky.

Srdcem systému konektivity v modelu Leon je digitální panel přístrojů SEAT Digital Cockpit, který kombinuje konfigurovatelný 10,25“ displej s vysokým rozlišením a displej informačního a zábavního systému. Standardní systém Media má 8,25“ displej kompatibilní s chytrými telefony, zatímco větší, 10“ displej navigačního systému nabízí trojrozměrný režim zobrazování mapových podkladů a funkci síťově propojené navigace. Interakci uživatele s vozidlem usnadňují funkce hlasového ovládání hovorovým jazykem a rozpoznávání gest. Hlasové ovládání je zřejmě jedním z nejsnadnějších a nejpřirozenějších způsobů interakce se zařízeními. Uživatelé si již zvykli na domácí asistenty ze světa spotřební elektroniky.

Hlasové ovládání ve zcela novém modelu SEAT Leon rozumí hovorové řeči. Uživatelé tak mohou vstupovat do interakce s informačním a zábavním systémem pomocí obvyklých hlasových povelů – systém reaguje vyřčením mezinárodního slova „Hola“ dvakrát za sebou. Kromě toho se mohou opravovat nebo odkazovat na předchozí povely. Vyhledání informace pro navigaci nebo hudby je díky hlasovému ovládání ještě rychlejší, snadnější a bezpečnější.



Se systémem Full Link budou mít zákazníci přístup ke svým digitálním životům bez ohledu na zařízení, které používají, a to prostřednictvím uživatelských rozhraní Apple CarPlay nebo Android Auto. Systém Full Link je vstupní bránou do světa konektivity, která umožňuje připojení přenosných zařízení k informačnímu a zábavnímu systému vozidla. Uživatelé díky tomu mohou intuitivně a bezpečně ovládat svá přenosná zařízení a používat jejich digitální „ekosystém“ pomocí informačního a zábavního systému, ovládacích prvků na volantu nebo hlasových povelů, aniž by docházelo k rozptylování pozornosti řidiče. Tímto způsobem si mohou do vozidla přenášet své kontakty, přehrávat hudbu během jízdy nebo používat mapové podklady. Na přání dodávaná přihrádka pro konektivitu (Connectivity Box) zahrnuje funkci indukčního nabíjení v souladu se standardem Qi. Uživatelé se tak nemusejí obávat vybitého telefonu v okamžiku, kdy ho nejvíce potřebují. 


Zcela nový SEAT Leon nikdy neztratí spojení s digitálním světem díky jednotce pro připojení k internetu OCU (Online Connectivity Unit) s integrovanou kartou eSIM. Systém v budoucnosti umožní uživatelům přístup k nejnovějším informačním a zábavním aplikacím, které bude možné kdykoli aktualizovat. Zcela nový SEAT Leon bude díky tomu nabízet nové digitální produkty a služby po celou dobu své životnosti. Integrovaná karta eSIM poskytuje zákazníkům výhody služby eCall, která v případě nehody automaticky přivolá záchranné služby, čímž zvyšuje bezpečnost na novou úroveň. Kromě manuálního nebo automatického nouzového volání se z vozu navíc odešlou důležitá data pro záchranné služby, jako je například poloha vozu, druh motoru, barva a počet cestujících, což jim usnadní poskytnutí pomoci.

Konektivita s připojením k internetu prostřednictvím integrované karty eSIM navíc umožňuje některým funkcím informačního a zábavního systému používat informace z cloudu v reálném čase. Tradičním funkcím navigačního systému se tak otevírají nové dimenze. Mezi získávané informace patří například dopravní zpravodajství online, informace o volných parkovacích místech nebo poloha čerpacích stanic včetně otvírací doby a aktuálních cen. Zcela nový SEAT Leon neomezuje své cestující ani výběrem rozhlasových stanic. Zákazníci mohou prostřednictvím internetu poslouchat libovolnou rozhlasovou stanici, a to i zahraniční.

Nový svět se uživatelům otevře také díky aplikaci SEAT Connect, kterou si mohou zákazníci stáhnout do svého chytrého zařízení. Aplikace umožňuje ovládat řadu funkcí na dálku, což zvyšuje úroveň komfortu i bezpečnosti.

Uživatelé mají pomocí aplikace SEAT Connect odkudkoli přístup k datům o svém vozidle, ať se jedná o provozní údaje, polohu zaparkovaného vozu, stav vozidla včetně dveří a osvětlení, po nastavení rychlostního limitu mohou být upozorňováni, že řidič, jemuž svůj vůz svěřili, jede příliš rychle, další upozornění se mohou týkat oblasti, v níž je vozidlo provozováno, nebo pokusu o odcizení. Na dálku lze také odemknout či zamknout dveře nebo aktivovat houkačku a výstražné ukazatele pro snadné nalezení vozidla. To však není všechno. Další funkce ocení uživatelé hybridních verzí s možností vnějšího nabíjení. Řidiči externě nabíjitelných hybridních vozů mohou pomocí svého chytrého telefonu na dálku řídit nabíjecí proces prostřednictvím aplikace e-Manager, ovládat klimatizaci nebo nastavovat doby odjezdu. Digitální ekosystém bude postupně rozšiřován, a s tím poroste také počet internetových služeb, které bude uživatel moci ke své spokojenosti využívat v průběhu životnosti vozidla. 

Bezpečnost: Nejbezpečnější SEAT všech dob představuje velmi vyspělé asistenční systémy

„Zcela nový SEAT Leon je nejinovativnějším produktem, který naše značka zkonstruovala a vyvinula – kromě připojení k internetu a konektivity nabízí také nejmodernější asistenční systémy. Již při pouhém pohledu inspiruje a probouzí v lidech vášeň, stačí se jen dívat a nechat vozidlo odhalit svou podstatu,“ řekl Axel Andorff, člen představenstva společnosti SEAT, odpovědný za výzkum a vývoj. „Nový Leon je automobilem, kterého se budete rádi dotýkat a který si budete s oblibou užívat.“

Zcela nový SEAT Leon je nejbezpečnějším vozem, který kdy španělská značka vyvinula. Díky své vyspělé konstrukci vnímá své okolí a reaguje na překážky na silnici i na náhlé manévry ostatních řidičů díky integraci souboru modernizovaných nebo zcela nových vyspělých asistenčních systémů ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). SEAT Leon používá rozmanité technologie ke sledování svého okolí, aby zajistil cestujícím optimální ochranu v jakékoli dopravní situaci, čímž posouvá bezpečnost na novou úroveň.

Zcela nový SEAT Leon zahrnuje ve své výbavě řadu nových systémů ADAS včetně dynamické regulace podvozku DCC (Dynamic Chassis Control), předvídavého adaptivního tempomatu ACC (Adaptive Cruise Control), asistenta pro stav nouze (Emergency Assist), asistenta Travel Assist pro automatizovanou jízdu, asistenta pro změnu jízdního pruhu Side Assist a asistenta pro vystupování Exit Assist. Uvedené systémy chrání vozidlo a jeho cestující za jízdy i po zaparkování. Řidič může měnit jízdní vlastnosti zcela nového modelu SEAT Leon díky dynamické regulaci podvozku DCC (Dynamic Chassis Control). V závislosti na provozních podmínkách a požadavcích řidiče může mít vozidlo komfortnější nebo sportovnější charakteristiku. Technologie adaptivního podvozku nepřetržitě zjišťuje a vyhodnocuje provozní podmínky a stav vozovky. Současně přitom zohledňuje také úhel otočení volantu, polohu pedálů brzdy a plynu. Na základě toho individuálně optimalizuje nastavení tlumičů každého kola, aby byla zaručena vynikající úroveň komfortu i jízdní dynamiky. A díky novému nastavování systému DCC pomocí posuvníku lze charakteristiku odpružení upravit ještě precizněji.

Předvídavý adaptivní tempomat ACC dokáže určovat polohu vozidla Leon na základě údajů o trase a dat GPS, získávaných od navigačního systému. Leon v závislosti na dalším průběhu trasy upravuje rychlost jízdy, například před zatáčkami, kruhovými objezdy, křižovatkami, úseky s omezenou rychlostí jízdy a zastavěnými oblastmi. Rychlost jízdy upravuje dokonce i v případě změny rychlostního limitu díky informacím od přední kamery a asistenta pro rozpoznávání dopravních značek. V blízké budoucnosti bude nabízena funkce automatizované jízdy v podobě systému Travel Assist. Tento asistent používá informace systémů ACC a Lane Assist k aktivnímu udržování vozidla uprostřed jízdního pruhu a přizpůsobuje rychlost jízdy aktuálnímu stavu dopravy. Funkci asistované jízdy lze využívat do rychlosti až 210 km/h. Inovativní asistent umožní také předjíždění. Řidič jen zapne ukazatel směru a vozidlo automaticky uskuteční předjížděcí manévr, pokud to dopravní situace dovolí.

Kvůli bezpečnosti a legislativě musí řidič nepřetržitě sledovat činnost systému i dopravní situaci a alespoň jednou rukou držet volant, který je vybaven kapacitními senzory. Pokud řidič nedrží volant déle než 15 sekund, obdrží zvukové a vizuální upozornění, po němž případně následuje krátké přibrzdění. Nenásleduje-li ani poté reakce řidiče, asistent pro stav nouze (Emergency Assist) bezpečně vůz zpomalí až do úplného zastavení. Další novinkou v bezpečnostní výbavě zcela nového modelu Leon je asistent pro vystupování (Exit Warning). Pokud cestující otevřou dveře stojícího vozu, upozorní je zvukový signál na přibližující se vozidlo, cyklistu nebo chodce.

Zdroj: Tisková zpráva SEAT