5 hvězdiček v testech Euro NCAP pro nový Volkswagen Arteon

5 hvězdiček v testech Euro NCAP pro nový Volkswagen Arteon

Nový Arteon získal nejlepší hodnocení s 5 hvězdičkami v testech Euro NCAP

Volkswagen dosáhl vynikajících výsledků i v nejnovější sérii nárazových zkoušek Euro NCAP , v nichž si nový Arteon vysloužil nejlepší hodnocení. Nezávislá evropská organizace na ochranu spotřebitelů udělila novému modelu Volkswagen se splývavou zádí nejvyšší, pětihvězdičkové hodnocení. Mimořádně oceněna byla nejen ochrana dospělých cestujících a dětí, ale také sériově dodávané asistenční systémy nového modelu Arteon a oblast „ochrana chodců“. V té Arteon obdržel nejvyšší hodnocení, které kdy bylo ve vyšší střední třídě uděleno, mimo jiné díky sériově dodávané funkci nouzového brzdění před chodci.

Nejvyšší udělené hodnocení všech dob za ochranu chodců ve vyšší střední třídě

Odborníci organizace Euro NCAP (European New Car Assessment Programme = Evropský program hodnocení nových vozů) dali pětihvězdičkovým hodnocením najevo, že považují model Arteon za mimořádně bezpečnou volbu v příslušné třídě vozidel. K velmi dobrým výsledkům přispěly inovativní asistenční systémy (mj. sériově dodávaná funkce nouzového brzdění před chodci) a integrovaný bezpečnostní koncept, který v případě kolize zajišťuje maximální ochranu cestujících optimalizovaným skeletem karoserie a velmi účinným souborem zádržných prvků, zahrnujícím bezpečnostní pásy, sedadla a airbagy.

1. Ochrana dospělých cestujících - 96%

Celkové pětihvězdičkové hodnocení bezpečnosti modelu Arteon se skládá z výsledků ve čtyřech dílčích oblastech. Nové „gran turismo“ obdrželo v oblasti „ochrana dospělých cestujících“ 96% maximálního počtu bodů. V oblasti „ochrana dětí“ získal Arteon 85 procent nejvyššího možného počtu bodů.

2. Ochrana chodců - 85%

Mimořádně vysokého hodnocení 85% v kategorii „ochrana chodců“ bylo dosaženo účinnou kombinací sériově dodávané funkce nouzového brzdění před chodcem a vysokého potenciálu pasivní ochrany nechráněných účastníků silničního provozu.

3. Bezpečnostní asistenční systémy - 82%

Arteon s 82% maximálního počtu bodů v kategorii „bezpečnostní asistenční systémy“ výrazně překonal požadavky na udělení pětihvězdičkového hodnocení. V hodnocení přitom byly zohledněny sériově dodávané prvky výbavy, mezi něž patří upozornění na nepřipnutý bezpečnostní pás na všech sedadlech, tempomat, systém sledování překážek před vozem „Front Assist“ s funkcí nouzového brzdění i před chodci a asistent pro jízdu v jízdním pruhu „Lane Assist“.

Euro NCAP stanovuje již 20 let přísná měřítka pro hodnocení úrovně bezpečnosti nových automobilů v Evropě. V uplynulých letech byly podmínky nárazových testů průběžně zpřísňovány a v současnosti zahrnují mj. různé scénáře kolizí a požadavky na ochranu cestujících a chodců:

  • Čelní náraz do hliníkové bariéry rychlostí 64 km/h s 40% překrytím
  • Čelní náraz do pevné bariéry rychlostí 50 km/h se 100% překrytím
  • Boční náraz do boční struktury vozidla rychlostí 50 km/h
  • Boční náraz do sloupu rychlostí 32 km/h
  • Ochrana před poraněním krční páteře v případě nárazu zezadu
  • Automatické nouzové brzdění před vozidly a chodci s cílem snížit nárazovou rychlost nebo kolizi zcela zabránit

Více o modelu  Kontakt na prodejce  Další ocenění pro Arteon

Nový Arteon lze v České republice objednávat již od dubna a jeho sériová výbava zahrnuje velký počet bezpečnostních prvků. Mezi ně patří airbagy pro řidiče a spolujezdce vpředu (s deaktivací airbagu pro spolujezdce vpředu a s kolenním airbagem na straně řidiče), systém hlavových airbagů pro cestující vpředu a na krajních sedadlech vzadu a boční airbagy vpředu. Kromě toho je Arteon vybaven opěrkami hlavy s optimalizovanou bezpečností, které při nárazu zezadu minimalizují riziko poranění krční páteře, a systém preventivní ochrany cestujících, který rozpoznává kritické situace se zvýšeným rizikem nehody, přitáhne bezpečnostní pásy na sedadlech vpředu a uzavře okna, resp. posuvné střešní okno s ponecháním malé mezery.