Nejvyšší hodnocení v testech Euro NCAP: Pět hvězd pro modely ID.5, Polo a Taigo

Systém airbagů modelu ID.5 zahrnuje čelní, boční a okenní airbagy včetně centrálního bočního vzduchového vaku mezi předními sedadly

Přesvědčivá úroveň bezpečnosti ve všech hodnocených kritériích

Volkswagen slaví hattrick v renomovaných testech bezpečnosti Euro NCAP (European New Car Assessment Programme). Nejlepší možné hodnocení s pěti hvězdičkami obdržely nové modely Volkswagen ID.5, Polo a Taigo. Plně elektrické SUV kupé a oba nové malé vozy se spalovacím motorem byly podrobeny testům s vynikajícími výsledky ve všech čtyřech zkoumaných oblastech, ať se jedná o ochranu dospělých cestujících, dětí a nechráněných účastníků silničního provozu, nebo o asistenční systémy v sériové výbavě.

Více o modelu ID.5 >   Více o modelu Polo >  Více o modelu Taigo >

Testované modely mají středový airbag pro přední sedadla v sériové výbavě

Trojice modelů Volkswagen dosáhla vynikajících výsledků především v oblasti „ochrany dospělých cestujících“. Elektromobil ID.5 obdržel v hodnocení 93 procent možných bodů, Polo a Taigo dokonce 94 procent. Hodnocení vychází mimo jiné z výsledků čelních a bočních nárazových zkoušek včetně testu ochrany před poraněním krční páteře při nárazu zezadu. ID.5 vděčí za své vynikající výsledky nejen spolehlivé ochraně cestujících při nárazu, ale také opatřením, jež umožňují mimořádně rychlé vyproštění posádky z vozu při záchranných pracích po nehodě. Dalším důležitým prvkem bezpečnostní výbavy je centrální boční airbag pro cestující vpředu, jímž jsou vybaveny všechny tři testované modely značky Volkswagen. Centrální boční airbag může při boční kolizi předejít možnému kontaktu hlav osob sedících na sedadlech vpředu, nebo alespoň minimalizovat jeho intenzitu.

V hodnocení „ochrany dětí“ dosáhl model ID.5 výsledku 89 procent. Uvedené hodnocení zohledňuje tři důležité aspekty. Kromě ochrany, kterou zaručují zádržné systémy pro děti při čelním nebo bočním nárazu, je pozornost zaměřena také na bezpečné upevnění dětských sedaček různých velikostí a další prvky výbavy vozidla pro přepravu dětí. V této oblasti se skvěle vedlo také modelům Polo (80 procent) a Taigo (84 procent).

V kategorii „Asistenční systémy“ přesvědčil především model ID.5 s 85 procenty dosažitelných bodů. Modely Taigo a Polo si na své konto připsaly v této oblasti po 70 procentech. Všechny uvedené modely disponují v sériové výbavě mimo jiné rozpoznáváním únavy řidiče, asistentem „Front Assist“ pro sledování překážek před vozem s funkcí nouzového brzdění City a rozpoznáváním chodců a asistentem „Lane Assist“ pro jízdu v jízdním pruhu. U modelu „ID.5“ byly v této kategorii navíc zohledněny a pozitivně hodnoceny také systémy pro vizuální a akustické upozorňování na nepřipnutý bezpečností pás (v první řadě sedadel) a detekci obsazenosti sedadla (ve druhé řadě sedadel).

Výsledky potvrzují vysoké ambice značky Volkswagen v oblasti bezpečnosti

Euro NCAP kromě ochrany cestujících uvnitř vozu zkoumá také míru ochrany, kterou poskytují při hrozící kolizi systémy automatického nouzového brzdění nechráněným účastníkům silničního provozu, jimiž jsou především chodci a cyklisté. Podle organizace Euro NCAP dokáže systém „Front Assist“, jímž jsou modely ID.5, Taigo a Polo vybaveny sériově, tyto účastníky silničního provozu rozpoznávat s vysokou spolehlivostí. Asistent pro sledování překážek před vozem zaznamenává kritické situace s nedostatečným odstupem pomocí radarových senzorů a kamery a přispívá ke kratší brzdné dráze. Systém upozorňuje řidiče na nebezpečí vizuálně a akusticky, krátkým přibrzděním nebo automatickým brzděním. Co se týče ochrany chodců a cyklistů, dosáhl model ID.5 výsledku 76 procent, modely Taigo (71 procent) a Polo (70 procent) následují s malým odstupem.

Série pětihvězdičkových výsledků: trojice nových modelů je v dobré společnosti.

Volkswagen potvrzuje pětihvězdičkovým hodnocením modelů ID.5, Polo a Taigo své ambice poskytovat zákazníkům nejvyšší úroveň bezpečnosti a současně prodlužuje úspěšnou sérii nejlepších možných výsledků, jichž v testech Euro NCAP naposledy dosáhly modely ID.4 v dubnu 2021 a kompaktní ID.3 v říjnu 2020. V roce 2019 obdržely nejlepší známky za bezpečnost modely Golf a T-Cross.

Program hodnocení Euro NCAP slouží od roku 1997 jako přísné měřítko úrovně bezpečnosti nových modelů vozidel v Evropě. Zákazníkům poskytuje informace o bezpečnosti oblíbených nových modelů nedlouho po jejich uvedení na trh. V uplynulých letech byly zkušební postupy a požadavky na sériově dodávané asistenční systémy a pasivní bezpečnost průběžně zpřísňovány. Podrobné informace o jednotlivých testech jsou veřejně dostupné na www.euroncap.com.

ID.5 – Kombinovaná spotřeba elektrické energie v kWh/100 km: 16,2 (EU); emise CO2 v g/km: 0; třída hospodárnosti: A+++

Zdroj: Tisková zpráva Porsche Česká republika s.r.o.