Volkswagen Tiguan hravě zvládl Rallye Dakar 2017

Pravidelně testujeme nové modely aut na nejtěžší rallye světa – Rallye Dakar.

Testujeme Volkswagen Tiguan na Rallye Dakar 2017

Vyzkoušeli jsme Volkswagen Tiguan na Rallye Dakar 2017

  • Vůz zvládl všechny nástrahy rallye
  • Tankování není vůbec jednoduché
  • Místní prodejci byli z vozu nadšeni

Rallye Dakar 2017 je historií, ovšem vzpomínky na ni jen tak nezmizí. Posádka vozu Volkswagen Tiguan, moderátor Vlasta KOREC a mediální manažer týmu BARTH Racing Miroslav VRANÝ jsou již zpět v České republice z nejnáročnější rallye světa. Na doprovodný vůz dakarského týmu BARTH Racing Volkswagen Tiguan, stejně jako na všechny věci, si ale musejí počkat. Volkswagen Tiguan je na cestě po moři, trvající téměř měsíc, zpět do Evropy.

Tiguan se na Rallye Dakar neztratil a veškeré nástrahy zvládl bez technické závady nebo jiných problémů. Posledních několik etap Rallye Dakar 2017 se odehrávalo v Argentině, kde se po nízkých teplotách v Bolívii opět naplno rozjela klimatizace vozu Tiguan a teploty lehce přeskakovaly hranici 40 stupňů Celsia. I když dakarská patina Tiguanovi slušela, prošel vůz ruční argentinskou myčkou a je pravda, že posádka vůz poté málem nepoznala.

ZOBRAZIT VŠECHNA VIDEA V SÉRII

Zajímavá a příjemná byla také zastávka v místním showroomu Volkswagen. Velmi milí zaměstnanci nabídli zdarma kontrolu vozu a posádce kávu a krátké posezení přímo v showroomu. Vlasta KOREC a Miroslav VRANÝ prohlídku vozu odmítli, protože Tiguan nehlásil žádný problém. Nový Tiguan vzbudil hlavně mezi mechaniky velký zájem. Hlavním důvodem byl fakt, že nový Tiguan, ale ani Touareg, na showroomu zatím nemají. U hlavního pultu stál ovšem jiný krasavec, kterého jen tak neuvidíte. Byl to Volkswagen Beetle první generace, který byl vyroben v roce 2002 a měl najeto pouhých 70 kilometrů. Tato ozdoba showroomu byla opravdu skvostná. Českou posádku zaujaly také jiné názvy a karoserie vozů, než na které jsou v Evropě zvyklí. Volkswagen Suran (Touran), Polo ve verzi sedan nebo Volkswagen Golf připomínající klasické Polo. Podle místních prodejců nejvíce prodávají právě model Gol a také Amarok. Obecně jsou totiž vozy typu Amarok v Argetině velmi oblíbené.

Ostražitá musel být posádka vozu Tiguan hlavně při tankování. On se totiž benzín v Argentině řekne nafta. Při tankování nafty tedy musíte používat slovo diesel. Tiguan má na víčku nádrže nápis Diesel a na dvířkách od nádrže nápis Nafta, což pro místní obsluhu na benzínových stanicích bylo často velmi nepochopitelné a hrozilo, že dieslový Tiguan dostane plnou nádrž benzínu. Naštěstí tankování vždy dobře dopadlo.

Největší zkouškou byla pro Tiguana a hlavně pro jeho podvozek objízdná trasa do bivaku v argentinské Saltě. Stejně jako v roce 2016 totiž cestu do tohoto bivaku zastavily povodně. Náhradní trasa ovšem nebyla jednoduchá a Tiguan musel zvládnout 100 kilometrů po rozbité nezpevněné cestě plné kamenů, písku a ohromného množství prachu. Ovšem díky systému 4MOTION Active Control se potvrdilo, že s tímto vozem zažijete život bez hranic. Vlasta KOREC vůz v terénu příliš nešetřil a to se promítlo i na množství předjetých vozů na této cestě. Vůz skvěle seděl v zatáčkách, komfortně absorboval nečekané výmoly a před nečekanými překážkami spolehlivě brzdil. Při předjíždění, které muselo proběhnout opravdu rychle, využil řidič výkonného motoru 2.0 TDI o výkonu 190 koní. Automatická převodovka při této extrémní jízdě spolehlivě a přesně pracovala. Při snížené viditelnosti způsobené hlavně prachem se pak posádka mohla spolehnout na LED světlomety s dynamickým přisvětlováním zatáček.

Celkově najel nový Volkswagen Tiguan na Rallye Dakar 2017, jako doprovodný vůz týmu BARTH Racing, 8 275,5 kilometrů. Při této dlouhé a náročné cestě nezaznamenala posádka vozu sebemenší problém a Tiguan jí poskytl komfortní a bezpečné zázemí na nejtěžší rallye světa. Tím tento skvělý vůz dokázal, že ho jen tak něco nezastaví a je schopný se postavit i takové výzvě jako je Rallye Dakar.

VW-Tiguan-na-Rallye-Dakar-2017

VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru
VW Tiguan na Dakaru